Lärcenters bibliotek

Varmt välkommen till Lärcenters bibliotek! Här kan du låna böcker, läsa kurslitteratur, söka information och plugga förstås. Behöver du hjälp att söka information i biblioteket eller på nätet, fråga oss.

Lärcenters bibliotek och stadsbiblioteket använder samma bibliotekssystem så här gäller samma lånekort som i övriga kommunen. Här kan du reservera böcker med mera. På biblioteket kan du låna och läsa böcker och kurslitteratur. Du kan också låna ljudböcker om du hellre vill lyssna. Ljudböcker finns på cd, mp3-skiva och som nedladdningsbara böcker i mp3-format.

För dig som har svårt att läsa vanliga böcker finns ett ännu större utbud av inlästa böcker. De kan du låna på skiva, minneskort eller ladda ned till dator, telefon eller surfplatta.

På biblioteket finns också dvd-filmer att hyra. Det finns även dagstidningar och tidskrifter. På biblioteket kan du låna en bärbar dator eller en Ipad över dagen.

Databaser

Sökbara endast på Lärcenters datorer.

Nationalencyklopedin Länk till annan webbplats.

(Fri del)
För att få tillgång till hela NE klickar du på ikonen på skrivbordet, där hittar du en uppslagsbok som du säkert har stor nytta av i dina studier. Vid sidan av artiklarna i uppslagsboken får du dessutom tips på hemsidor på Internet eller på böcker att läsa i ämnet. Här finns mer information än man väntar sig!

Alex - författarlexikon Länk till annan webbplats.

Här hittar du artiklar om svenska och utländska författare. Här finns också bild på författaren och tips på var du kan hittar mer information.

Landguiden Länk till annan webbplats.

Utrikespolitiska Institutets information om världens alla länder. Samma information finns i tryckta häften i biblioteket.

Mediearkivet Länk till annan webbplats.

Lösenord får du av bibliotekarien eller läraren.
Här hittar du artiklar i fulltext i flera stora svenska dagstidningar. De går att skriva ut direkt.

Global Grant Länk till annan webbplats.

Här kan du söka stipendier.

Energi och miljö Länk till annan webbplats.

Användarnamn och lösenord får du av bibliotekarien

Kurslitteratur

Det kan vara besvärligt att låna kurslitteratur. På biblioteket finns referensexemplar som du kan låna över dagen eller helgen. Fråga på ett tidigt stadium din lärare/handledare om vilka böcker som är absolut nödvändiga och vilka du eventuellt kan byta mot likvärdig litteratur. Biblioteken har ofta både böcker och tidskriftsartiklar som kan fungera som alternativ.

Biblioteken i Falköping

Både på stadsbiblioteket och på Lärcenters bibliotek i Falköping köper vi in viss kurslitteratur. Det är böcker som ofta efterfrågas eller som är av allmänt intresse. Om vi fjärrlånar böcker tar det cirka en vecka innan de är klara för utlån.

Internetbokhandlare

bokfynd.nu Länk till annan webbplats. (jämför priser på böcker)

cdon.com Länk till annan webbplats.

bokus Länk till annan webbplats.

adlibris Länk till annan webbplats.

studentapan.se Länk till annan webbplats. (begagnad kurslitteratur)

libris24 Länk till annan webbplats. (begagnad kurslitteratur)

bokbörsen Länk till annan webbplats. (begagnad skönlitteratur)

allaljudbocker.se Länk till annan webbplats.

Anslagstavla

I biblioteket hittar du vår anslagstavla för Köp och sälj begagnad kurslitteratur.

Låna och låna om

Så här lånar du böcker

Du måste ha ett LÅNEKORT, det får du av oss på biblioteket eller på vilket bibliotek som helst i Falköpings kommun. Första gången måste du legitimera dig. När vi inte är i biblioteket så kan du söka efter böcker eller låna i vår sök- och lånedator. Så här gör du: Klicka på "låna här" i vänstra spalten. Klicka på "låna" Scanna lånekortsnummret. Skriv in PINkoden klicka på "logga in". Scanna bokkoden. Logga ut! OBS KOM IHÅG ATT LOGGA UT!

Så här lånar du om dina böcker

Sök upp stadsbibliotekets hemsida på Internet, följ anvisningarna för att låna om. OBS! Om boken är reserverad måste du lämna tillbaka boken på utsatt tid, i annat fall får du direkt ett nytt förfallodatum.

Så här reserverar du böcker

Sök upp bibliotekets hemsida på Internet. Klicka på Bibliotekskatalogen. Sök upp boken. Under Att låna ser du när boken ska vara tillbaka. Klicka på Reservera. Välj sedan Biblioteksenhet. Klicka Avsluta.

Läshjälp

På Lärcenters bibliotek och i Studieverkstan finns hjälp för dig med läs- och skrivsvårigheter.

Du kan låna eller använda;

  • kurslitteratur inläst som ljudbok/talbok
  • talsyntes, som läser upp text, på alla våra dator
  • skönlitteratur som ljudbok
  • Legimus, för dig med särskilda behov

Prata med din lärare om dina behov och vänd dig gärna till oss i biblioteket eller specialpedagogerna som särskilt arbetar med detta.