Vårdbiträde

En utbildning för dig som vill arbeta med människor som är i behov av vård, omsorg, stöd eller service.

Dina arbetsuppgifter varierar beroende på vart du kommer att arbeta. Det kan bland annat vara personlig vård, hushållsuppgifter, administrativa och sociala uppgifter. Du får stöd i svenska språket under utbildningen, både i skolan och av handledaren under praktiken. Dina erfarenheter från en annan kultur är en tillgång i det svenska arbetslivet.

Du läser vårdkurser och svenska samtidigt. Först läser du klart SFI D och därefter svenska som andra språk. Under utbildningen har du också praktik (APL) Praktiken ger dig möjlighet att pröva dina teoretiska kunskaper i yrkeslivet och att träna svenska språket. Utbildningen är upplagd i tre studieperioder. Varje studieperiod är ca: tjugo veckor.

När du är färdig med din utbildning kan du arbeta som vårdbiträde inom äldreomsorg eller med personer med funktionsnedsättning. Vårdbiträde är första utbildningsnivån för arbete inom vård- och omsorg. Nästa nivå är undersköterska, utbildningen till undersköterska är en fördjupning av vårdbiträdesutbildningen

Rekommenderade förkunskaper

Rekommenderade förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen är kunskaper som motsvarar dessa kurser;

  • SFI C

Utbildningsinformation

  • Ansökan sker via hemsidan lärcenter.nu Utöver lektionstid har du möjlighet att få stöd i de olika kurserna genom vår studieverkstad som är bemannad måndag-fredag.
  • utbildningsstart: meddelas så fort vi får beslut om start