30 januari 2023
Stadskärnan

Handlarens perspektiv på stadskärnans utveckling

Möt handlare Åsa Fridolfsson som driver Norders Bokhandel i centrum. Hur ser Åsa på utvecklingen av stadskärnan och byggarbetet som väntar under året.

Åsa Fridolfsson på Norders Bokhandel

Åsa Fridolfsson på Norders Bokhandel

Hej Åsa, vem är du?
Jag heter Åsa Fridolfsson och driver Norders Bokhandel sedan ett par år tillbaka.

Hur mår butiken idag?
Butiken mår bra! Under pandemin blev aktiviteter som att pussla och läsa böcker högaktuellt. Det hjälpte oss igenom krisen. Nu är det populärt att fika och umgås, då får vi kämpa mer för att synas och höras på stan och locka fler till vår butik.

Hur tror du e-handeln har påverkat handeln i Falköping som helhet?
Det är färre människor i rörelse i centrum idag, men jag tror inte det endast beror på e-handeln. Ungdomar idag går inte på stan i samma utsträckning som förr, de handlar på webben. När jag växte upp var alla ute på stan och handlade på lördagsförmiddagen. Då var caféerna var fullsatta. Men människors liv har förändrats, vi har inte samma förutsättningar för att gå på stan lika ofta som tidigare.

Vad krävs för att locka fler till stadskärnan?
Jag tror att en matbutik i centrum är viktigt. Det skulle skapa fler spontanköp och människor i rörelse. Jag tror också att en lekplats på torget skulle bidra till att behålla familjerna längre stunder. De åren vi hade Sommargatan var våra bästa somrar.

Vad tycker du om att Stora torget numera är bilfritt?
Jag var inte glad när jag först fick höra talas om detta. Det beror på att det behövs fler dragplåster på den här delen av gatan. Byggnaden mitt emot min butik står tom. Så jag var irriterad över att färre människor skulle passera förbi mitt skyltfönster. Men sen för någon månad sedan så satt jag och tänkte, varför ska jag vara negativ innan jag vet hur det blir? Det kanske blir jättebra när allt är klart. Sen kan jag förstå de som har butiker på torget och tappar en del kunder. Min försäljning påverkas inte av att biltrafiken har försvunnit. En fördel med bilfritt här utanför är att det är lättare att skapa nya aktiviteter längs gatan.

Vad har du för andra idéer om hur stadskärnan kan utvecklas?
När jag fick höra om planerna på att utveckla Stora torget och stadskärnan, så tänkte jag på fastigheten där Netto fanns tidigare. Där måste det hända något. Antingen att den rivs och ersätts med större parkering, eller att biblioteket flyttar in där. Jag skulle vilja göra Dotorpsgatan till en kulturgata, med julmarknad på vintern och aktiviteter på sommaren.

Det behövs fler aktiviteter och mötesplatser i stadskärnan som lockar människor till området. Till exempel får jag kunder som besöker Svenska kyrkans mötesplatser och aktiviteter och passar på att handla hos mig.

Vad tror du att utvecklingen av stadskärnan har för betydelse för framtiden?
Till en början kommer det att skapas en positiv effekt med fler besökare till stadskärnan. När nyhetens behag har lagt sig, behöver vi att Falköpingsborna blir oss trogna.

På lång sikt behöver vi fylla Stora torget med aktiviteter och mötesplatser som lockar turister och Falköpingsbor att äta, fika och handla. Arbetet med att utveckla stadskärnan är första steget. Nu byggs en bra infrastruktur, men det krävs mötesplatser och aktiviteter som fyller Stora torget med liv och rörelse. Vi behöver hjälpas åt och hitta nya samarbeten.

Hur tror du att det här året, med byggarbetsplats på Stora torget och gatorna kommer att påverka er?
För något år sedan renoverades den här fastigheten, och det var byggställningar här utanför under lång tid, men jag märkte inte av någon minskad försäljning. Det är klart att butiker kommer att påverkas, framför allt de runt torget. Samtidigt behöver avlopps- och vattenrör bytas ut, det är en nödvändig renovering. Det är klokt att sammanföra det arbetet med att också utveckla Stora torget och stadskärnan.

När utvecklingen av stadskärnan är klart, vad blir den fortsatta utmaningen för kommunen enligt dig?
Det blir att få upp biblioteket till centrum och att skapa en kulturgata samt att fortsätta med att arrangera aktiviteter och evenemang. Jag vill också att politiker och tjänstemän fortsätter att föra den goda dialogen med oss handlare som varit en bra tradition.